26 Temmuz 2016 Salı

JACK LONDON BÜTÜN KİTAPLARI (25 KİTAP)

Jack London 12 Ocak 1876'dan 22 Kasım 1916'ya dek yaşadı. Yaşamı süresince ülkesinde çok büyük bir üne kavuştu. Ancak, ölümünden sonra önce Avrupa sonra da tüm dünyada kazandığı ün Amerika'dakinden çok daha fazlaydı.


Yazdıklarının hemen hemen hepsi geçirdiği yaşam deneyimlerine dayanmaktadır. Yoksul ama hiçbir zaman aç kalmamış bir ailenin oğlu olarak çok küçük yaşta çalışmaya başladı. Daha ortaokuldayken gazete satıcılığı yapmış, ortaokulu bitirir birtirmez de bir konserve fabrikasında işe girmişti. On sekiz yaşına bile gelmeden birçok iş değiştiren London 'midye korsanlığı'nı, kıyı polisliğini, gemilerde tayfalığı denedi. Denizcilik anılarını yansıtan bir 'deneme' ile bir derginin açtığı yarışmayı (ve yirmi beş dolarlık ödülü) kazandığında on yedi yaşındaydı.


Bu olaydan sonra yazar olmaya karar veren London, yıllar yılı hiçbir başarıya ulaşamadan çalıştı durdu. Ülkesinin toplmsal sorunlarının bilincine çok genç yaşta varmıştı. İnancı doğrultusunda birçok eyleme ve 'yürüyüş'e katıldı. Bir yandan da günlük gereksinimlerini karşılamak için çalışmak zorundaydı ama her zaman iş bulamıyor, bulduğu işlerde de fazla dayanamıyordu. 'Boşgezer'likten tutuklanıp bir ay hapis yattı. Altın aramak için Alaska'ya gitti. Amerika tarihinin o ünlü 'Altına Hücum' olayında pek az kişi zengin olabilmişti ve London bunlardan biriydi. Bir dirhem altın tozu bile bulamamıştı yazar, ama yıllar sonra, geçirdiği serüvenleri yazarak zengin çıkacaktı bu olaydan...

Yazar olarak ilk gerçek başrısını 1898 yılında California'ya döndükten sonra kazandı. Öykülerini dergiler kapışmaya başlamıştı artık. O günden öldüğü güne değin 'günde 1000 sözcük yazma' kuralını hiç bozmadı. Edebiyat tarihinin en üretken yazarlarından biri oldu böylece... Ama içindeki serüven ateşi hiçbir zaman sönmedi. Belki de bu yüzden, ülkesinin en ünlü, en çok para kazanan yazarlarından biri olmasına karşın borçtan bir türlü kurtulamadı ve genç yaşta 'yıkılmış' bir adam olarak öldü.

Hakkında yazılan kitaplar;
James L. Haley - Jack London (Kurt)

LİNKTEKİ KİTAPLAR
-Adem'den Önce
- Alaska Kid
- Ateş Yakmak
- Beyaz Diş
- Dağdan İnme
- Dehşet Ülkesi
- Demir Ökçe
- Demiryolu Serserileri
- Deniz Kurdu
- Dönek (Tanrı Gülünce)
- Intihar
- Jerry
- John Barleycorn
- Kız, Kar ve Kan 
- Kızıl Veba
- Martin Eden + (Azerbaycan Türkçesi ile)
- Meksikalı Devrimci
- Tanrılar ve Köpekler
- Uçurum Insanları
- Vahşetin Çağrısı
- Yanan Gün
- Yaşamak Hırsı (Uzun Hikâyeler)
- Yıldızlar Korsanı
- Zaroka Şevê
- Şafak Kız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder